Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

wtorek, 27 sierpnia 2013

Jedz fioletowo - fioletowe owoce i warzywa na zdrowie


..


Mamy juz pozne lato, juz niedlugo jesien bedzie pukac do drzwi, i oba te okresy nieustannie kojarza mi sie z kolorem fioletowym. Sama nie wiem dlaczego – moze ze koncowka lata to zawsze wspomnienie przepysznych sliwek; a jesien to kolorowe liscie: czerwone, bordowe, wrecz fioletowe. Nie ma wiec lepszego czasu niz teraz na napisanie troszke o fioletowym w kontekscie jedzenia.
Napewno slyszales, ze dla zbalansowanej diety konieczne jest jedzenie kolorowo: biale, zolte, zielone, czerwone, niebieskie i fioletowe produkty. Im wiecej kolorow w diecie, tym lepiej: smaczniej i zdrowiej. W moim sercu jednak kryje sie zawsze specjalne miejsce dla koloru fioletowego. Sam kolor w sobie niesie jakis niezwykly ladunek spokoju, wyciszenia, lagodnosci a jednoczesnie niezmiennie kojarzy sie z slodkawym posmakiem. Mysle, ze wiekszosc z nas zapomina o fioletowym. Ciagle sie slyszy o zielonym, ale malo kto zwraca uwage na fioletowy a TO DUZY BLAD. Wszystko co fioletowe jest super zdrowe. Smialabym wrecz rzec, ze fioletowy pod wzgledem wlasciwosci zdrowotnych przebija zielony (choc oczywiscie takie stwierdzenie jest nieprawidlowe, gdyz kazdy kolor ma w sobie cos unikatowego). Przyjrzyjmy sie wiec co mowi nauka w tym zakresie, dlaczego fioletowy to wyjatkowy kolor. Co wiec wiemy o fioletowym jedzeniu w kontekcie aspektow zdrowotnych.

Fioletowe produkty zywnosciowe swoja najwieksza slawe maja przypisywana za sprawa przeciwutleniaczy, ktorymi sa niemal ‘napakowane’. Wlasnie dzieki nim, produkty fioletowe uwazane sa za najwazniejsze w aspekcie zachowania mlodosci, wigoru, ladnej skory, prawidlowego funckjonowania niemal wszystkich narzadow.  Zeby komorka zachowywala swoj dobry stan musi byc regularnie dobrze odzywiona i dotleniona. Wolne rodniki atakuja nasze komorki nieustannie, a uszkodzona blona komorkowa nie jest w stanie wypelnic swojej roli metabolicznej. Antyoksydanty wymiataja wolne rodniki z organizmu, w bezposredni sposob przyczyniajac sie do ‘zdrowtnosci’ komorek ,a co za tym idzie wszystkich narzadow. Nie ma watpliwosci, ze dla zachowania mlodego wygladu i dobrego samopoczucia – fioletowy kolor jest zwyciezca. Glowny aspekt badan to oczywiscie flawonoidy – to wlasnie dzieki nim owoce i warzywa maja kolor fioletowy. Im bardziej produkt fioletowy tym wieksze bogactwo tych zwiazkow, wsrod ktorych najwazniejszy to antocyjan.


Dlaczego mam jesc fioletowe produkty?
1.       Znaczaco obnizaja cisnienie krwi, hamuja agregacje plytek krwi, wzmacniaja wlosowate naczynia krwionosne
2.       Posiadaja silne dzialanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
3.       Stanowia ochrone dla uszkodzonej watroby
4.       Poprawiaja wzrok (antocyjany z borowek wykorzystuje sie w leczeniu siatkowki)
5.       Zapobiegaja rakowi (zwlaszcza jelita grubego)
6.       Sa nieocenione przy profilaktyce chorob sercowo-naczyniowych
7.       Wymiataja wolne rodniki
8.       Zapobiegaja cukrzycy
9.       Zapobiegaja zakazeniu ukladu moczowego
10.   Poprawiaja pamiec krotkotrwala
11.   Obnizaja poziom zlego cholesterolu, a podnosza poziom dobrego
12.   Pomagaja w utracie wagi, wspomagaja trawienie
13.   Przypisuje sie im takze role w zapobieganiu chorob Parkinsona, Alzheimera, stwardnienie rozsiane
14.   Zmniejszaja powstawanie wrzodow zoladka


Fioletowe produkty – moja ulubiona lista
  1. Fioletowe warzywa: czerwona cebula, buraki, baklazan/oberzyna, czerwona fasola, czerwona kapusta
  2. Fioletowe owoce: czarna porzeczka, figi, arbuz, jagody, jezyny, borowki, aronia, czerwone winogrona, sliwki



Jak jesc fioletowe produkty?
Niestety, jak to czesto bywa temperatura nie jest sprzemierzencem antocyjanow. Im dluzej wystawiamy produkty na dzialanie temperatury tym wiecej taca one wlasciowosci.  Dobrze sprawdza sie przechowywanie produktow w niskiej temperaturze. Czy sa to jagody czy inne owoce – trzymaj sie w lodowce, i wyciagnij zaraz przed spozyciem. Dosc duza wartosc odzywcza zachowuje sie z tego wzgledu w mrozonkach, wiec zwlaszcza zimowa pora – z powodzeniem mozna kupic mrozone borowki czy jezyny, ktore dodajemy do mlecznego koktajlu.
Antocyjany sa tez ogolne wrazliwe na tlen i naleza do bardzo nietrwalych barwnikow. Nalezy wiec ograniczyc znaczaco jego dostep.

Jak zwiekszyc ilosc fioletowych produktow w codziennej diecie?
Kilka osobistych wskazowek:
·         Dodaj garsc jagod czy borowek do porannego musli albo greckiego jogurtu
·         Tradycyjna surowka z kapusty: zastap biala kapuste na czerwona, z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Troche oleju, sok z cytryny, szczypta soli i gotowe
·         Koktajle: moze byc mleczny badz tez na bazie samych owocow. Wrzuc garsc jagod, malin i jezyn i miksuj (ja lubie z dodatkiem mleka i jogurtu naturalnego)
·         Zastap zielone winogrona czerwonymi. Sa bardziej slodkie i zdrowsze
·         Gdy serwujesz na obiad cos pieczonego – wrzuc do piekarnika troche czerwonej kapusty i przypiecz (ale niedlugo, zeby byla poltrwarda). Taka kapusta moze zastapic tradycyjna salate do obiadu, albo byc dodatkiem
·         Zastap biala cebule czerwona gdziekolwiek mozesz
·         Zwieksz ilosc spozywanych burakow (tutaj http://dobrzebozdrowo.blogspot.dk/2013/07/burak-10-wlasciwosci-dla-ktorych-trzeba.html  znajdziesz kilka wskazowek jak mozna to latwo zrobic)
·         Wypij mala lampke wina do obiadu




Smacznego !