Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

piątek, 28 czerwca 2013

Jak to jest z tym lososiem?

Losos - piekna ryba. Z koloru i ze smaku:) O wlasciwosciach zdrowotnych lososia nikogo chyba nie trzeba przekonywac. Chociaz tak dla porzadku rzeczy przypomnijmy sobie dlaczego go warto zjadac.

Losos jest ceniona ryba glownie ze wzgledu na unikalna zawartosci kwasow omega 3. W 100 gramach lososia znajdziemy minimum 2 gramy tluszczow omega 3 (dzienna wymagana norma dla omega 3 to 1 gram). Kwasy omega 3 sa bezcenne wplywajac miedzy innymi na prace naszego mozgu, lagodza bole stawow, chronia nasze serce. Bardzo wazne, aby kobiety spodziewajace sie potomstwa zapewnily wysoki poziom omega 3 w swojej diecie ze wzgledu na wplyw kwasow na rozwoj mozgu u plodu. Znajdziemy tez w lososiu omega 6 (okolo 4 gramow tluszczu w 100 gramach). 
Ryba ta jest pelna wartosci odzywczych, witamin. Warto tu wspomniec miedzy innymi:
- witaminy A, E (zapobiegaja powstawianiu zmarszczek), D (wzmacnia uklad kostny) PP, B2, B6, B12 (witaminy z grupy B odpowiadaja za prawidlowe funkcjonowanie narzadu wzroku, ukladu nerwowego oraz serca)
- skladniki mineralne: magnez (przywraca rownowage psychiczna, poprawia funkcjonowanie ukladu nerwowego),  selen (wzmacnia uklad odpornosciowy), jod, wapn, fosfor (jedna porcja lososia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy reguluje hormony tarczycy, drugi usprawnia prace ukladu nerwowego, korzystnie wplywa na prace mozgu oraz obniza cisnienie tetnicze).

No dobrze. Wiemy juz, ze losos jest zdrowy, ale czy wiemy, ze nie kazdy  jest zdrowy? A wszystko za sprawa zanieczyszczen i postepujacej cywilizacji.  Zanieczyszczenie wod, farmy hodowlane... Wszystko to trzeba brac pod uwage a wiec.....Na co patrzec i zwracac uwage, gdy kupujemy ta rybe?


1. Losos hodowlany versus dziki
Wiekszosc lososiow dostepnych w sklepach jest hodowany na farmach. Zdecydowanie kroluje tu Norwegia i wiekszosc dostepnych w Polsce ryb jest z norweskich farm. Czesciowo farmy hodowlane sa tez na oceanie Atlantyckim. Lososie hodowlane maja to do siebie, ze sa zwykle wieksze, bardziej tluste i niestety nafaszerowane antybiotykami. Hodowcy lososiow negocjuja caly czas z organizacjami ochrony srodowiska w sprawie zmian praktyk stosowanych przy hodowli lososiow. Na dzien dzisiejszy jednak, caly czas poziom antybiotykow jest w rybie wysoki i nie wskazany do czestej konsumpcji. Takich lososiow nie powinno sie spozywac wiecej niz 2 razy w miesiacu.
Ale nie wszystkie tez lososie dziko zyjace sa zdrowe. Jednym z najgorszych jest losos baltycki, gdyz poziom zanieczyszczen morza jest bardzo duzy. Najbardziej bezpieczna i zdrowa alternatywa jest wybor lososia dzikiego z Alaski. Moze nie bedzie to swieza ryba, ale warto w warunkach polskich pokusic sie o poszukanie mrozonych filetow z lososia wlasnie z Alaski. Wtedy mamy najwieksza pewnosc, ze sa one minimalnie zanieczyszczene i bez antybiotykow w miesie. Taki losos spedza wieksza czesc swojego zycia na otwartym oceanie, gdzie poziom toksyn jest najmniejszy.

2. Losos mrozony versus swiezy
Ze wzgledu na fakty, o ktorych mowa wyzej - jesli nie mamy pewnosci, skad pochodzi losos, warto kupic lososia mrozonego (na opakowaniu podawany jest kraj pochodzenia)

3. Dlaczego niektore lososie sa bardziej pomaranczowe niz inne?
Pomaranczowa barwe miesa ryba zawdziecza temu samemu pigmentowi, dzieki ktoremu marchewka jest pomaranczowa. Chodzi o karotenoidy, ktora sa magicznym antydoksantem odpowiedzialnym za wymiatanie wolnych rodnikow. Generalnie losos o intensywnej barwie powinien byc zdrowszy ale uwaga ! W przypadku lososi hodowalnych - hodowcy dodaja pigmentow do pokarmu lososi, aby nadac im pomaranczowej barwy. Wiec trzeba uwaznie zaznajomic sie z jakim rodzajem lososia mamy do czynienia.

4. Czy bardziej tlusty losos jest lepszy?
Generalnie odpowiedz brzmi tak. Tak jesli chodzi o zdrowie i smak. W tluszczu mamy omege 3 tak potrzebnej dla zdrowia (o ktorej mowa wyzej). Tutaj jednak trzeba pomyslec o rownowadze. Z jednej strony im ryba tlusciejsza tym zdrowsza, ALE to lososie hodowlane sa zwykle bardziej tluste i bardziej kaloryczne. Wybor co chcemy z tym fantem zrobic pozostawiam pod kazdego z osobna rozwage.


Smacznego !





ps. Jesli macie jakies proste przepisy na przygotowanie zdrowego lososia - podzielcie sie prosze.