Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

wtorek, 23 lipca 2013

Kakao - hmmmm :))

Dzisiaj o kakao. Jak to pisze, to juz mi 'slinka' leci, bo je po prostu uwielbiam. Uwielbialam je pic na dlugo, zanim odkrylam zdrowotne wlasciwosci kakao (to sie nazywa kobieca intuicja:)). Wiekszosc z nas pije je, bo jest po prostu znaczne. Ale mam nadzieje, ze po ponizszej lekturze czesciej bedziesz po nie siegal.

Juz w starozytnosci uzywano kakao jako srodla leczniczego. I wspolczesne badania nad nim wskazuja, ze jak to zwykle bywa - slusznie powinno byc ono traktowane jak srodek zapobiegawczy roznym chorobom. Tak zwane super owoce czy warzywa wygladaja dosc blado w porownaniu z benefitami, jakie oferuje nam kakao. Jesli byloby ono lekiem - to napewno wygraloby nagrode Nobla w dziedzinie medycyny. Mozna by nawet rzec, ze zaraz po wodzie byloby ono chyba drugim pod wzgledem waznosci dla organizmu produktem na swiecie, jakie czlowiek powinien zjadac. Myslisz, ze przesadzam? Pomysl tylko, ze zadna inna substancja na swiecie nie jest zdolna do niszczenia chorob zagrazajacych zyciu w sposob porownywalny do kakao. Przyjrzyjmy sie temu blizej.

Badania przeprowwadzone na tysiacach uczestnikow dowiodly, ze spozywanie kakao wiaze sie z obnizeniem cisnienia krwi, poprawa jakosci zyl, tetnic i ogolnie naczyn krwionosnych, redukcja ryzyka zawalu serca, pomaga zwalczac nowotwory, obniza poziom cholesterolu, pomaga budowac mocne kosci, itd.
Kakao zawiera bardzo wysoka dawke witaminy C (w czekoladzie juz nie, bo pod wplywem obrobki traci ta wlasciwosci).
Szybkie przypomnienie glownych zwiazkow i witamin w kakao:
- witamina C, A, E i z grupy B
- mangan
- cynk
- magnez
- chrom
- zelazo
- omega 6
- fosfor
- wapn
- tryptofan
- flawonoidy
- polifenole
- fenyloetyloamine
- teobromina

Kakao-Zwierciadlo.pl



Kakao a serce

Kakao zawiera ponad 700 roznych znanych nauce zwiazkow. Co oznacza, ze moze byc ich wiecej (bo nauka wciaz odkrywa nowe). Centrum uwagi nauki skupia sie zwlaszcza na antyoksydantach znanych z tego, ze pomagaja w zapobieganiu samodestruktywnych procesow niszczenia komorek. 100 gram kakaowca zawiera az 10 gramow przeciwutleniaczy - 10% swojej wagi ! Zwlaszcza polifenole graja tu pierwsze skrzypce - znajdziemy je rowniez w zielonej i bialej herbacie, czerwonym winie (choc kakao zawiera ich 2 razy wiecej niz wino, a 3 razy wiecej niz zielona herbata).
Choroby sercowo-naczyniowe sa jednym z pierwszych na liscie wsrod najbardziej zagrazajacych zyciu wspolczesnych chorob. Polifenole chronia serce na 2 sposoby:
 - obnizaja poziom zlego choletesterolu (LDL). LDL jest glownym sprawca zawalow serca i udarow
- zapobiegaja zbijaniu sie razem plytek krwi (proces zwany agregacja). Zbijanie sie plytek krwi prowadzi do miazdzycy, wiec polifenole bezposrednio dzialaja na obnizenie ryzyka miazdzycy

W jednym z badan w Uniwersytecie Kalifornii wykazano, ze kakao nie tylko hamuje agregacje plytek krwi, ale tez ja rozrzedza, spowalniajac krzepniecie. W tym sensie, kakao ma takie same wlasciwosci jak aspiryna (jesli chodzi o wplyw na krzepliwosc krwi). Regularne spozywanie kakao poprawia funkcjonowanie ukladu krwionosnego.
Nie nalezy tez zapomniec o tym, ze kakao chroni serce takze, ze wzgledu na zawartosc magnezu. Stezenie magnezu w sercu miesniowym jest osiemnastokrotnie wyzsze niz w krwiobiegu - nic wiec dziwnego, ze odgrywa ono kluczowa role w prawidlowym funkcjonowaniu serca.


Ciezko jest znalezc lek, ktory by wspomagal bardziej serce niz kakao.


Kakao a umysl i nastroj

Inny wymiar korzysci z konsumpcji kakao dotyczy nastroju. Kakao jest bogate w srodki, ktore zwiekszaja produkcje roznych substancji chemicznych w mozgu wplywajacych na dobre samopoczucie, zwlaszcza serotoniny i dopaminy. Oznacza to, ze kakao posiada wlasciwosci antydepresyjne, poprawiajace nastroj.  Nie jest to zaskoczeniem dla wszystkich milionow ludzi, ktorzy lecza sie kakao na codzien w postaci smacznego goracego napoju:)

Ziarna kakaowca sa bardzo tajemnicze, i magiczne jednoczesnie. Picie kakao ma dodatkowa jakosc, ktorej nie ma ani zielona herbata ani kawa. Te dwa ostatnie pobudzaja metabolizm i korzystnie wspomagaja system nerwowy, gdzie kakao ma dodatkowo wartosci odzywcze.
Oprocz wspomnianych wyzej polifenoli, kakao zawieraja tzw metyloksantyny, a wsrod nich kofeina i teobromina. W porownaniu z kawa, kakao nie dostarcza, az tak duzo kofeiny. Niemniej jednak, dziala ono pobudzajaco - zwlaszcza ze kofeina w obecnosci teobrominy nabiera jeszcze wiecej 'sily'. Jak kofeina, teobromina jest stymulantem centralnego ukladu nerwowego, choc jest znacznie słabsza. Ale teobromina jest silniejszym stymulatorem serca i jest silnie moczopedna. Obecnosc zarowno kofeiny jak i teobrominy z pewnoscia przyczynia sie do ogolnej poprawy nastroju.

Sposrod zwiazkow obecnych w kakao, ktore wplywaja na nasz nastroj warto tez wymienic fenyloetyloamine. Jest to zwiazek chemiczny (notabene zwanym zwiazkiem chemicznym milosci), ktory wystepuje w czekoladzie w niewielkich ilosciach, ale ktory pobudza uklad nerwowy i powoduje uwalnianie (podobnych do opium) endorfin.To wzmacnia rowniez aktywnosc dopaminy, ktora jest bezposrednio zwiazana z odczuwaniem przyjemnosci. Stezenie fenyloetyloaminy wzrasta, gdy sie zakochujemy lub gdy osiagamy orgazm:) Zeby tego bylo malo, kakao pobudza wydzielanie serotoniny, odpowiedzialnej za dobre samopoczucie. Z tego powodu, polecane jest kobietom w okresie przed miesiaczka, kiedy to poziom serotoniny maleje. Dla wielu, jest to doskonaly lek na przedmiesiaczkowe doleglosci.

I na koniec warto tez wspomniec o skladniku zwany anandamit. Ananda, pochodzi od slowa 'szczescie'. Anandamit jest z rodziny srodkow psychoaktywnych, ktore znajdziemy w indyjskich konopiach, a co za tym idzie moze powodowac napady euforii. To moze wyjasniac, dlaczego ludzie, ktorzy zjedza duze ilosci czelokady doswiadczaja wysokiej euforii.

Teraz latwiej nam zrozumiec, czemu kakao jest tak uwielbiane przez wiekszosc. Czy mozna chciec wiecej - polaczenie dobroczynnego wplywa na zdrowie fizyczne i psychiczne?
Ja sie raczej kubkiem kakao co drugi dzien. Oczywiscie wazne, zeby to nie byly mieszanki podobne do kakao, bo takie nie maja prawie wartosci. Trzeba kupic ciemne kakao w surowej postaci (jakie dodajecie do ciast na przyklad), min 90%. To skarbnica zdrowia, do ktorej siegaj jak najczesciej.


I oczywiscie na zakonczenie postu musze dodac o zaletach kakao dla kobiet podchodzacych do IVF czy inseminacji. Czy to co napisalam wyzej od razu nie bije na alarm, ze ten napoj musi byc w waszej diecie przy staraniach? Dlaczego?
  • rozrzedza krew i poprawia naczynia krwionosne (tak, poprawia ukrwienie macicy tez)
  • zawartosc magnezu zapobiega skurczom po transferze i ogolnie w fazie lutelnej. To doskonaly substytut nospy, ktora niektorzy biora profilaktycznie po transferze
  • chroni przed wolnymi rodnikami komorki, w tym jajowe - poprawiajac ich jakosc posrednio
  • a jesli dodamy do tego stres zwiazany z przygotowaniami a dobroczynny wplyw kakao na mozg i wlasciwosci uspakajajace -  wiec jak dla mnie - to trzeba go wlaczyc do codziennej diety.


Smacznego !